Αυθαίρετα: Παράταση 6 μήνες για την τακτοποίηση αυθαιρέτων
Nέα εξάμηνη παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεκαέξι μόλις ημέρες προτού εκπνεύσει η τελευταία προθεσμία που είχε δοθεί πριν από ένα χρόνο
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το ΥΠΕΝ ετοιμάζει τροπολογία -που αναμένεται να κατατεθεί πριν από την 8η Φεβρουαρίου- και με την οποία θα δίνεται νέα εξάμηνη παράταση για την κατάθεση αιτήσεων τακτοποίησης, με στόχο να ενταχθούν περισσότεροι στο σχετικό νόμο (4178/13). Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, το υπουργείο προσανατολίζεται σε αύξηση των προστίμων για όσους δεν δηλώσουν τα αυθαίρετα μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, με εξαίρεση όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.
Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι να μη διακοπεί η δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων μετά την 8η Φεβρουαρίου που λήγει η προθεσμία, αλλά να συνεχιστεί με κλιμακούμενη επιβάρυνση για όσους αμέλησαν, ενώ θα τεθούν και κοινωνικά κριτήρια για όσους αδυνατούσαν λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.
Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση λιγότερα από 950.000 ακίνητα, τη στιγμή που εκτιμάται ότι ο αριθμός αδήλωτων ακόμη αυθαιρέτων ξεπερνά το 1.000.000, ενώ οι εισπράξεις από πρόστιμα και παράβολα μόλις που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ
Πηγή: Εφημερίδα Πρώτο Θέμα 23/01/2016
Για οποιοδήποτε ζήτημα επικοινωνήστε μαζί μας
στο τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944-581290
Αλλάζουν οι όροι δόμησης σε 13.000 οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων
Δομικές αλλαγές στους όρους δόμησης 13.000 περίπου μικρών οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο έχει λάβει ήδη τις πρώτες 23 μελέτες που βρίσκονται σε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς έως το τέλος Μαρτίου.Όπως προκύπτει από την σημερινή συνάντηση εργασίας με φορείς αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών, οι κανόνες που είχαν θεσμοθετηθεί παλαιότερα με προεδρικό διάταγμα του 1982 και μετά δεν μπορούν να συνεχίσουν να ισχύουν δεδομένου ότι δημιουργούν απλά αντίγραφα, τα οποία με την πάροδο των χρόνων ουσιαστικά θα ακυρώσουν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα.Η πρόταση, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΜΠ και συντονιστή του προγράμματος, Βασίλη Γκανιάτσα, είναι αφού ολοκληρωθεί το δεύτερο κύμα μελετών για τους υπόλοιπους οικισμούς της χώρας (απομένουν άλλες 28 και εξαιρούνται η Αττική και η Θεσσαλονίκη), να υπάρξει ένας νέος νόμος, ο οποίος θα καταργεί όλα τα Π.Δ. και θα ορίζει γενικούς όρους.Ωστόσο θα συμπεριλάβει εξειδικευμένα σχέδια ανά Περιφέρεια, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τους τη φυσιογνωμία των οικισμών, την ιστορική τους ταυτότητα, την αρχιτεκτονική έκφραση αλλά και τη δυναμική του καθενός, καθώς επίσης και το αν αυτός κατοικείται ή έχει εγκαταλειφθεί.Μέχρι τώρα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για οικισμούς σε 23 περιοχές μεταξύ των οποίων τα Δωδεκάνησα, η Μεσσηνία, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, η Ημαθία, η Μαγνησία και η Αχαία.Από τα στοιχεία που έχουν προκύψει θα δημιουργηθεί, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού, Ρένα Κλαμπατσέα, ένα μητρώο των οικισμών στην Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία και τις αναλύσεις γι αυτούς και θα είναι προσβάσιμο σε όλους.Σήμερα στην Ελλάδα από τους 13.000 οικισμούς που υπάρχουν περί τους 12.000 χαρακτηρίζονται «ουδέτεροι», 850 παραδοσιακοί και περίπου 110 εγκαταλελειμμένοι.Βάσει των μελετών που έχουν ήδη εκπονηθεί τρεις είναι οι βασικοί λόγοι της καταστροφής των ελληνικών οικισμών: - Η εγκατάλειψη - Η άκριτη μεταφορά αστικών προτύπων. - η αυθαίρετη και βεβιασμένη ανάπτυξή τους βάσει μορφολογικών κανόνων για τουριστική κατανάλωση.
Πηγή: http://www.enikonomia.gr 23/01/2016
Νομιμοποίηση αυθαιρέτων με τη μέθοδο των τριών
Με τον χωρισμό σε τρεις κατηγορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανοίγει τον δρόμο για να τακτοποιηθούν οργανωμένοι οικισμοί, οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί μέσα σε δάση ή σε περιοχές που είχαν δασικό χαρακτήρα, αλλά τον έχουν χάσει από χρόνια.
Το «κλειδί» είναι οι δασικοί χάρτες, που έχουν βαλτώσει τα τελευταία χρόνια, αλλά προβλέπεται να ξεκινήσουν πάλι, με την αντιμετώπιση προβλημάτων που είχαν ανακύψει από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θέτει από σήμερα σε διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος και οι βασικές αρχές τους παρουσιάστηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Οι οικισμοί θα περάσουν από «κόσκινο» και θα κατηγοριοποιηθούν ως εξής:
⚫ Στην «πορτοκαλί» ενότητα εντάσσονται όσοι βρίσκονται σε δασικές περιοχές, αλλά έχουν ενταχθεί στο σχέδιο με τα διατάγματα του 1979, του 1981 και του 1985.
Κατά κανόνα έχουν εγκεκριμένες πολεοδομικές μελέτες και ο μόνος λόγος που μπαίνουν στις ρυθμίσεις είναι για να καταγραφούν και να διευκολύνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιπτώσεις μεταβίβασης ή έκδοσης οικοδομικής άδειας.
Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν αστικές περιοχές, όπως Γλυφάδα και Γαλάτσι.
⚫ Στην ομάδα των «κίτρινων» οικισμών εντάσσονται χιλιάδες υφιστάμενοι οικισμοί προ του 1923 που δεν διαθέτουν καθορισμένα όρια για τις εντός σχεδίου περιοχές. Πρόκειται κυρίως για οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων και τα όριά τους καθορίζονται με ασαφή διάταξη.
Σε πολλές περιπτώσεις εντός σχεδίου θεωρούνται όσα ακίνητα βρίσκονται σε ακτίνα 500 μέτρων από το κέντρο του οικισμού, επιτρέποντας το... ξεχείλωμά τους.
Στόχος της επιτροπής είναι να οριστικοποιήσει τα όρια και να τα διαβιβάσει στις δασικές υπηρεσίες που θα οριστικοποιήσουν τις ζώνες δασικού χαρακτήρα.
⚫ Στην πιο πολυάριθμη και προβληματική ομάδα περιλαμβάνονται διαμορφωμένοι οικισμοί αυθαιρέτων, που θα ελεγχθούν σε διάστημα οκτώ μηνών, με στόχο να ξεκαθαρίσει ο δασικός ή μη χαρακτήρας τους.
Στο δεύτερο ενδεχόμενο θα ακολουθήσει η εκπόνηση ρυμοτομικού σχεδίου και αυτόματα οι ιδιοκτησίες θα πάψουν να θεωρούνται δασικές.
Είναι άγνωστο τι θα γίνει σε περιοχές που δεν θα αποχαρακτηριστούν. Σε αυτήν την ενότητα, που αν είχε χρώμα θα ήταν το γκρι, ανήκουν πολλές περιοχές σε Αττική, Χαλκιδική και Κρήτη, που δεν μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο λόγω του άρθρου 24 του Συντάγματος και της νομολογίας του ΣτΕ.
Για «καυτή πατάτα» έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης και απέδωσε τις καθυστερήσεις στην εκπόνηση δασικών χαρτών σε έλλειψη πολιτικής βούλησης.
Μίλησε για μακρόχρονη διαφθορά και διαπλοκή, που έχει δημιουργήσει τετελεσμένα, και διευκρίνισε ότι τα θύματα είναι οι πολίτες.
Οι σημαντικότερες αλλαγές στον νόμο 3889/2010 προβλέπουν:
▶ Ανατίθεται στις δασικές υπηρεσίες της αποκεντρωμένης διοίκησης η εκπόνηση, ανάρτηση και επικύρωση των χαρτών. Οσες δεν διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό, θα συνεργάζονται με το Κτηματολόγιο, το οποίο σήμερα εκπονεί μελέτες για το περίπου 50% της χώρας.
Στην πλειονότητά τους είναι υπηρεσίες υποστελεχωμένες και χωρίς υποδομές, ενώ δεν κυρώνουν τους δασικούς χάρτες γιατί υποστηρίζουν ότι έχουν διαφορετικά υπόβαθρα από αυτά του Κτηματολογίου.
▶ Αντιμετωπίζεται το βασικό εμπόδιο στη στελέχωση των επιτροπών ελέγχου των ενστάσεων για τον χαρακτηρισμό ή μη μιας περιοχής ως δασικής.
Η εμπλοκή είχε δημιουργηθεί από την αμοιβή των δικηγόρων που μετέχουν σε αυτές.
Με πρόσφατη διάταξη προβλέπεται ότι όλοι οι υπάλληλοι του Δημοσίου που μετέχουν σε επιτροπές δεν λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή, εκτός από υπερωρίες. Αμοιβή δικαιούνται μόνον οι ιδιώτες-μέλη των επιτροπών.
▶ Το κόστος των δασικών χαρτών, παλαιών και νέων, υπολογίζεται σε 70 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το «Πράσινο Ταμείο» και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
«Παγώνει» τουλάχιστον ώς το 2019 η κατεδάφιση αυθαιρέτων που έχουν «ξεφυτρώσει» σε δάση, ακόμη και γι’ αυτά που έχουν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.
Σε αυτό το διάστημα υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες και πλέον θα είναι σαφές ποιες περιπτώσεις θα εξαιρεθούν οριστικά από την κατεδάφιση.
Το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αυτής της κατηγορίας προβλέπεται να αντιμετωπιστεί με άλλη νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα συνδυαστεί με την υπάρχουσα πρόβλεψη για το «περιβαλλοντικό ισοζύγιο».
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το τέλος νομιμοποίησης γι’ αυτές τις κατηγορίες αυθαιρέτων θα συνδεθεί με τις δαπάνες, οι οποίες θα απαιτηθούν από τους δήμους για τη δημιουργία νέων χώρων πράσινου ή τεχνητού δάσους, που θα ισοσκελίσει την περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Η αναστολή των κατεδαφίσεων δεν θα απαιτήσει νομοθετική ρύθμιση, όπως διευκρίνισε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Γ. Τσιρώνης, που πρόσφατα μαζί τον υπουργό Π. Κουρουμπλή είχαν προωθήσει σχετική τροπολογία, αλλά την απέσυραν κάτω από έντονες αντιδράσεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε πως ποντάρει στη... γραφειοκρατία, αφού πρώτα διευκρίνισε ότι οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων αποτελούν αρμοδιότητα της αποκεντρωμένης διοίκησης.
Εδωσε έμφαση στην ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, μέσω των οποίων -όπως είπε- είναι πιθανόν να αποχαρακτηριστούν εκ των υστέρων κάποια κατεδαφιστέα.
Ανέφερε, μάλιστα, ότι οι νόμοι αλλάζουν και έκανε τον μάλλον ατυχή παραλληλισμό των αυθαιρέτων σε δάση με τη... μοιχεία, λέγοντας ότι έχει αποποινικοποιηθεί και πλέον έχει πάψει να διώκεται!
Με άλλη διάταξη, που δεν αποκλείεται να ενταχθεί με μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες, προβλέπεται να καλυφθούν και μεμονωμένα αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί σε δάση, αιγιαλούς, ρέματα και άλλες οικολογικά ευαίσθητες περιοχές.
Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αποκλείονται ρητά από τη διαδικασία τακτοποίησης, αλλά -σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.»- θα επιτραπεί να υποβληθούν δηλώσεις, με βασικό επιχείρημα ότι πρέπει να καταγραφούν, για να υπάρχει η πραγματική εικόνα και να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.
Πηγή: https://www.efsyn.gr/arthro/nomimopoiisi-aythaireton-me-ti-methodo-ton-trion
Nέα εξάμηνη παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεκαέξι μόλις ημέρες προτού εκπνεύσει η τελευταία προθεσμία που είχε δοθεί πριν από ένα χρόνο
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το ΥΠΕΝ ετοιμάζει τροπολογία -που αναμένεται να κατατεθεί πριν από την 8η Φεβρουαρίου- και με την οποία θα δίνεται νέα εξάμηνη παράταση για την κατάθεση αιτήσεων τακτοποίησης, με στόχο να ενταχθούν περισσότεροι στο σχετικό νόμο (4178/13). Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, το υπουργείο προσανατολίζεται σε αύξηση των προστίμων για όσους δεν δηλώσουν τα αυθαίρετα μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, με εξαίρεση όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.
Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι να μη διακοπεί η δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων μετά την 8η Φεβρουαρίου που λήγει η προθεσμία, αλλά να συνεχιστεί με κλιμακούμενη επιβάρυνση για όσους αμέλησαν, ενώ θα τεθούν και κοινωνικά κριτήρια για όσους αδυνατούσαν λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.
Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση λιγότερα από 950.000 ακίνητα, τη στιγμή που εκτιμάται ότι ο αριθμός αδήλωτων ακόμη αυθαιρέτων ξεπερνά το 1.000.000, ενώ οι εισπράξεις από πρόστιμα και παράβολα μόλις που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ
Πηγή: Εφημερίδα Πρώτο Θέμα 23/01/2016
Για οποιοδήποτε ζήτημα επικοινωνήστε μαζί μας
στο τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944-581290
Δομικές αλλαγές στους όρους δόμησης 13.000 περίπου μικρών οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο έχει λάβει ήδη τις πρώτες 23 μελέτες που βρίσκονται σε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς έως το τέλος Μαρτίου.Όπως προκύπτει από την σημερινή συνάντηση εργασίας με φορείς αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών, οι κανόνες που είχαν θεσμοθετηθεί παλαιότερα με προεδρικό διάταγμα του 1982 και μετά δεν μπορούν να συνεχίσουν να ισχύουν δεδομένου ότι δημιουργούν απλά αντίγραφα, τα οποία με την πάροδο των χρόνων ουσιαστικά θα ακυρώσουν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα.Η πρόταση, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΜΠ και συντονιστή του προγράμματος, Βασίλη Γκανιάτσα, είναι αφού ολοκληρωθεί το δεύτερο κύμα μελετών για τους υπόλοιπους οικισμούς της χώρας (απομένουν άλλες 28 και εξαιρούνται η Αττική και η Θεσσαλονίκη), να υπάρξει ένας νέος νόμος, ο οποίος θα καταργεί όλα τα Π.Δ. και θα ορίζει γενικούς όρους.Ωστόσο θα συμπεριλάβει εξειδικευμένα σχέδια ανά Περιφέρεια, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τους τη φυσιογνωμία των οικισμών, την ιστορική τους ταυτότητα, την αρχιτεκτονική έκφραση αλλά και τη δυναμική του καθενός, καθώς επίσης και το αν αυτός κατοικείται ή έχει εγκαταλειφθεί.Μέχρι τώρα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για οικισμούς σε 23 περιοχές μεταξύ των οποίων τα Δωδεκάνησα, η Μεσσηνία, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, η Ημαθία, η Μαγνησία και η Αχαία.Από τα στοιχεία που έχουν προκύψει θα δημιουργηθεί, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού, Ρένα Κλαμπατσέα, ένα μητρώο των οικισμών στην Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία και τις αναλύσεις γι αυτούς και θα είναι προσβάσιμο σε όλους.Σήμερα στην Ελλάδα από τους 13.000 οικισμούς που υπάρχουν περί τους 12.000 χαρακτηρίζονται «ουδέτεροι», 850 παραδοσιακοί και περίπου 110 εγκαταλελειμμένοι.Βάσει των μελετών που έχουν ήδη εκπονηθεί τρεις είναι οι βασικοί λόγοι της καταστροφής των ελληνικών οικισμών: - Η εγκατάλειψη - Η άκριτη μεταφορά αστικών προτύπων. - η αυθαίρετη και βεβιασμένη ανάπτυξή τους βάσει μορφολογικών κανόνων για τουριστική κατανάλωση.
Πηγή: http://www.enikonomia.gr 23/01/2016
Νομιμοποίηση αυθαιρέτων με τη μέθοδο των τριών
Με τον χωρισμό σε τρεις κατηγορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανοίγει τον δρόμο για να τακτοποιηθούν οργανωμένοι οικισμοί, οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί μέσα σε δάση ή σε περιοχές που είχαν δασικό χαρακτήρα, αλλά τον έχουν χάσει από χρόνια.
Το «κλειδί» είναι οι δασικοί χάρτες, που έχουν βαλτώσει τα τελευταία χρόνια, αλλά προβλέπεται να ξεκινήσουν πάλι, με την αντιμετώπιση προβλημάτων που είχαν ανακύψει από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θέτει από σήμερα σε διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος και οι βασικές αρχές τους παρουσιάστηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
ΕΦ.ΣΥΝ.
Με βάση τα άρθρα 23 και 24 δημιουργούνται ειδικές επιτροπές κρίσης,
αποτελούμενες από μηχανικό της τοπικής πολεοδομίας και εκπροσώπους της
δασικής υπηρεσίας, του δήμου και του δικηγορικού συλλόγου.
Οι οικισμοί θα περάσουν από «κόσκινο» και θα κατηγοριοποιηθούν ως εξής:
⚫ Στην «πορτοκαλί» ενότητα εντάσσονται όσοι βρίσκονται σε δασικές περιοχές, αλλά έχουν ενταχθεί στο σχέδιο με τα διατάγματα του 1979, του 1981 και του 1985.
Κατά κανόνα έχουν εγκεκριμένες πολεοδομικές μελέτες και ο μόνος λόγος που μπαίνουν στις ρυθμίσεις είναι για να καταγραφούν και να διευκολύνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιπτώσεις μεταβίβασης ή έκδοσης οικοδομικής άδειας.
Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν αστικές περιοχές, όπως Γλυφάδα και Γαλάτσι.
⚫ Στην ομάδα των «κίτρινων» οικισμών εντάσσονται χιλιάδες υφιστάμενοι οικισμοί προ του 1923 που δεν διαθέτουν καθορισμένα όρια για τις εντός σχεδίου περιοχές. Πρόκειται κυρίως για οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων και τα όριά τους καθορίζονται με ασαφή διάταξη.
Σε πολλές περιπτώσεις εντός σχεδίου θεωρούνται όσα ακίνητα βρίσκονται σε ακτίνα 500 μέτρων από το κέντρο του οικισμού, επιτρέποντας το... ξεχείλωμά τους.
Στόχος της επιτροπής είναι να οριστικοποιήσει τα όρια και να τα διαβιβάσει στις δασικές υπηρεσίες που θα οριστικοποιήσουν τις ζώνες δασικού χαρακτήρα.
⚫ Στην πιο πολυάριθμη και προβληματική ομάδα περιλαμβάνονται διαμορφωμένοι οικισμοί αυθαιρέτων, που θα ελεγχθούν σε διάστημα οκτώ μηνών, με στόχο να ξεκαθαρίσει ο δασικός ή μη χαρακτήρας τους.
Στο δεύτερο ενδεχόμενο θα ακολουθήσει η εκπόνηση ρυμοτομικού σχεδίου και αυτόματα οι ιδιοκτησίες θα πάψουν να θεωρούνται δασικές.
Είναι άγνωστο τι θα γίνει σε περιοχές που δεν θα αποχαρακτηριστούν. Σε αυτήν την ενότητα, που αν είχε χρώμα θα ήταν το γκρι, ανήκουν πολλές περιοχές σε Αττική, Χαλκιδική και Κρήτη, που δεν μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο λόγω του άρθρου 24 του Συντάγματος και της νομολογίας του ΣτΕ.
Για «καυτή πατάτα» έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης και απέδωσε τις καθυστερήσεις στην εκπόνηση δασικών χαρτών σε έλλειψη πολιτικής βούλησης.
Μίλησε για μακρόχρονη διαφθορά και διαπλοκή, που έχει δημιουργήσει τετελεσμένα, και διευκρίνισε ότι τα θύματα είναι οι πολίτες.
Οι σημαντικότερες αλλαγές στον νόμο 3889/2010 προβλέπουν:
▶ Ανατίθεται στις δασικές υπηρεσίες της αποκεντρωμένης διοίκησης η εκπόνηση, ανάρτηση και επικύρωση των χαρτών. Οσες δεν διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό, θα συνεργάζονται με το Κτηματολόγιο, το οποίο σήμερα εκπονεί μελέτες για το περίπου 50% της χώρας.
Στην πλειονότητά τους είναι υπηρεσίες υποστελεχωμένες και χωρίς υποδομές, ενώ δεν κυρώνουν τους δασικούς χάρτες γιατί υποστηρίζουν ότι έχουν διαφορετικά υπόβαθρα από αυτά του Κτηματολογίου.
▶ Αντιμετωπίζεται το βασικό εμπόδιο στη στελέχωση των επιτροπών ελέγχου των ενστάσεων για τον χαρακτηρισμό ή μη μιας περιοχής ως δασικής.
Η εμπλοκή είχε δημιουργηθεί από την αμοιβή των δικηγόρων που μετέχουν σε αυτές.
Με πρόσφατη διάταξη προβλέπεται ότι όλοι οι υπάλληλοι του Δημοσίου που μετέχουν σε επιτροπές δεν λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή, εκτός από υπερωρίες. Αμοιβή δικαιούνται μόνον οι ιδιώτες-μέλη των επιτροπών.
▶ Το κόστος των δασικών χαρτών, παλαιών και νέων, υπολογίζεται σε 70 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το «Πράσινο Ταμείο» και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Απίστευτος κυνισμός Τσιρώνη για το «πάγωμα» των κατεδαφίσεων
√ Ποντάρει στη γραφειοκρατία, για να μην εφαρμοστούν οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις μέχρι το 2019! √ Παραλλήλισε τα αυθαίρετα σε δάση με την αποποινικοποίηση της... μοιχείας √ Προανήγγειλε τροπολογία-«παραθυράκι» για την εξαίρεση μεμονωμένων αυθαιρέτων«Παγώνει» τουλάχιστον ώς το 2019 η κατεδάφιση αυθαιρέτων που έχουν «ξεφυτρώσει» σε δάση, ακόμη και γι’ αυτά που έχουν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.
Σε αυτό το διάστημα υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες και πλέον θα είναι σαφές ποιες περιπτώσεις θα εξαιρεθούν οριστικά από την κατεδάφιση.
Το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αυτής της κατηγορίας προβλέπεται να αντιμετωπιστεί με άλλη νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα συνδυαστεί με την υπάρχουσα πρόβλεψη για το «περιβαλλοντικό ισοζύγιο».
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το τέλος νομιμοποίησης γι’ αυτές τις κατηγορίες αυθαιρέτων θα συνδεθεί με τις δαπάνες, οι οποίες θα απαιτηθούν από τους δήμους για τη δημιουργία νέων χώρων πράσινου ή τεχνητού δάσους, που θα ισοσκελίσει την περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Η αναστολή των κατεδαφίσεων δεν θα απαιτήσει νομοθετική ρύθμιση, όπως διευκρίνισε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Γ. Τσιρώνης, που πρόσφατα μαζί τον υπουργό Π. Κουρουμπλή είχαν προωθήσει σχετική τροπολογία, αλλά την απέσυραν κάτω από έντονες αντιδράσεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε πως ποντάρει στη... γραφειοκρατία, αφού πρώτα διευκρίνισε ότι οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων αποτελούν αρμοδιότητα της αποκεντρωμένης διοίκησης.
Εδωσε έμφαση στην ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, μέσω των οποίων -όπως είπε- είναι πιθανόν να αποχαρακτηριστούν εκ των υστέρων κάποια κατεδαφιστέα.
Ανέφερε, μάλιστα, ότι οι νόμοι αλλάζουν και έκανε τον μάλλον ατυχή παραλληλισμό των αυθαιρέτων σε δάση με τη... μοιχεία, λέγοντας ότι έχει αποποινικοποιηθεί και πλέον έχει πάψει να διώκεται!
Με άλλη διάταξη, που δεν αποκλείεται να ενταχθεί με μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες, προβλέπεται να καλυφθούν και μεμονωμένα αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί σε δάση, αιγιαλούς, ρέματα και άλλες οικολογικά ευαίσθητες περιοχές.
Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αποκλείονται ρητά από τη διαδικασία τακτοποίησης, αλλά -σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.»- θα επιτραπεί να υποβληθούν δηλώσεις, με βασικό επιχείρημα ότι πρέπει να καταγραφούν, για να υπάρχει η πραγματική εικόνα και να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.
Πηγή: https://www.efsyn.gr/arthro/nomimopoiisi-aythaireton-me-ti-methodo-ton-trion
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου